Billboard Print & Drukkerij Suriname

BILLBOARD PRINT & DRUKKERIJ 101

Paginaweergave: 6887

Billboard advertenties 101

Schijnbaar ziet u als persoon het dagelijks leven meer dan duizend advertenties per dag. Dat zijn er aardig wat. En toch onthoudt u er maar zeven. Misschien iets meer als de advertenties digitaal waren, maar nog steeds maar een fractie van alle reclame die u op een dag te zien krijgt. Rijdt u auto dan zal een groot deel van de reclame die u ziet bestaan uit billboards. Billboard advertenties komen in verschillende soorten en maten en zijn vaak die enorm grote borden op hoge palen naast de snelweg. In het centrum van steden ziet u ze ook weleens, maar minder dan langs de snelweg. Hoe dan ook, een billboard levert, indien goed ontworpen, het bedrijf gegarandeerd veel geld en klanten op.

Billboard advertenties toegelicht

De naam billboard is een samenvoegsel van “billing board”, en is een grote advertentie die men buiten aantreft, die als doel heeft de aandacht te trekken en nieuwsgierigheid te wekken van zowel automobilisten als voetgangers.

Kenmerkend voor een billboard is de locatie, namelijk, in de buurt van drukbezochte plekken waar veel mensen de advertentie kunnen zien. Ook wel bekend als ‘high traffic area’s’. Dit geldt voor snelwegen maar bijvoorbeeld ook voor drukke delen van een stad. Billboards moeten simpel zijn maar toch de aandacht trekken door middel van hun creativiteit en duidelijkheid. Veel tekst werkt meestal niet. Volgens veel promotie afdelingen van grote bedrijven zijn billboards ondanks alle digitale media, nog steeds ontzettend veel waard en een uitstekende kans om een krachtige, vernieuwende indruk achter te laten bij de klant.

Billboard details

Het grootst mogelijke billboard in welke campagne dan ook is bekend als de “bulletin”. Desalniettemin kunnen de afmetingen onderling sterke verschillen kennen, afhankelijk van de beschikbare ruimte en locatie. De meest standaard afmeting van dit type advertentie is vier meter hoog en veertien meter breed.

In het verleden warden billboards gemaakt door meerdere, kleinere stukken papier aan elkaar te plakken om zo een grotere afbeelding te creeeren. Vergelijk het met meerdere A4 papiertjes naast elkaar leggen om een mega plaatje te maken, maar dan op nog grotere schaal.

Tegenwoordig gaat alles veel eenvoudiger, zo ook het benodigde printwerk, grootprint formaat. Digitaal printen op vinyl kan dankzij de moderne technologie snel en eenvoudig vanaf je laptop thuis en maakt het bovendien mogelijk om een afbeelding of ontwerp op ééngroot geheel te laten afdrukken.

Gemiddeld duurt het ongeveer drie maanden om een billboard aan te schaffen. Redelijk lang inderdaad, en dus het is belangrijk om een boodschap te plaatsen die relatief tijdloos is, en in elk sociaal klimaat en welke trend er ook heerst op de juiste manier geïnterpreteerd kan worden. Voor boodschappen die op de lange termijn wilt overbrengen, bijvoorbeeld over hoeveel waarde uw bedrijf hecht aan duurzaamheid of ‘fair trade’, is buitenreclame uitermate geschikt. Voor meer actuele en veranderlijke boodschappen kunt u beter andere media gebruiken die sneller te vervangen zijn.

Daarnaast zou u ook digitale billboards kunnen proberen. Deze bieden meer creatieve mogelijkheden dan twee-dimensionale plakkaten en kunnen tevens gepersonaliseerd worden of andere advertenties afwisselen. Uiteraard aan de hand van wie het meest betaald en wat de klant het meest wenselijk vindt.

Het gebruik van billboards

Bij het adverteren met behulp van billboards kunnen de kosten aardig oplopen, afhankelijk van de locatie die u kiest en de grootte van uw billboard. Deze kosten moet u echter afwegen tegen het type boodschap dat u wilt overbrengen. Neem als vuistregel dat billboards erg snel gelezen worden en dat de aandachtsboog van de klant kort is, waardoor de boodschap op de reclame niet veel informatie moet bevatten.

Of uw campagne gericht is op bewustwording of promotie, voor beide is adverteren met een billboard een goede optie. Juist hier zijn korte en krachtige boodschappen het beste en kunt u veel specifieke informatie over uw bedrijf of product beter achterwege laten. Reclame professionals stellen dat zes woorden de ideale hoeveelheid is voor een billboard en dat u met meer dan zes al snel uw rendement niet maximaliseert. Houd hier dus rekening mee bij uw ontwerp en vermijd lange zinnen, de kans dat deze blijven hangen bij de consument is nihiel.

Overigens is het ook handig om extra aandacht te besteden aan hoe u uw billboard ontwerpt en vooral aan hoe u uw boodschap wilt overbrengen. Denk goed na over welk raamwerk u kiest bij het promoten van uw bedrijf want veel kaders worden in het huidige maatschappelijke klimaat als beledigend, afleidend of provocerend gezien en doen uw bedrijf waarschijnlijk meer kwaad dan goed.

Een goed voorbeeld hiervan is een Canadees lingerie bedrijf (Wonderbra) dat zulke uitdagende modellen op haar billboards gebruikte dat er meer auto ongelukken plaatsvonden in de buurt van die advertenties dan gebruikelijk was. Iedereen werd afgeleid door de modellen en lette niet meer op het verkeer. Als bedrijf wilt u natuurlijk niet dat dergelijke zaken gekoppeld worden aan uw merk.

Een stapje verder

U kent de standaard billboards: tweedimensionaal en niet interactief. Nieuw zijn echter de driedimensionale billboards die een stapje verder gaan en op veel meer manieren de aandacht kunnen trekken. Met digitale 3D reclame kunt u veel meer interactie hebben met de klant en scoort u vaak hoger dan met 2D reclame.

Ondanks dat er grenzen gesteld zijn aan hoe groot een billboard mag zijn volgens de wet pushen bedrijven de afmetingen en ontwerpen tot het uiterste. Vaak komen ze hier mee in het nieuws en ze trekken veel bekijks, wat uiteraard precies is wat ze willen.

Zoals eerder genoemd zijn er auto ongelukken ontstaan door uitdagende billboards. Maar er is meer geweest dan dat, zo hebben bepaalde advertenties rook en special effects gebruikt, en hebben er zelfs echte mensen op ze gewoond! Vaak kostte dit soort acties de bedrijven niet eens zo veel meer dan een ‘normaal’ billboard, omdat u vooral betaald voor het afhuren van de ruimte die u inneemt. Heeft u dat eenmaal gedaan dan kunt u het zo gek maken als u zelf wil, zoek vooral de grenzen op want alleen op die manier trekt u de aandacht en des te meer bekijks van de consument.

Hits: 344