Billboard Print & Drukkerij Suriname
Reclamebord Constructie & Print Suriname
metaal lassen Suriname

Tips & Tricks Reclameborden

Paginaweergave: 6456

Reclame Tips & Tricks; voor efficiënt buiten adverteren.

De consument wordt dagelijks blootgesteld aan een grote hoeveelheid reclame in Suriname, oplopend tot soms wel honderd advertenties op een dag, en in een grote stad als Paramaribo kan dat nog veel meer zijn! Veel ervan gaat echter langs de mensen heen en weet niet de aandacht te pakken of interesse te wekken op zo’n manier dat u er een nieuwe klant bij heeft. Adverteren en reclame maken moet dus foutloos gebeuren, anders verspilt u simpelweg tijd en geld.

Buitenreclame, beter bekend als out-of-home (OOH) reclame, is simpel gezegd een bredere term die slaat op elke vorm van advertenties die de consument ziet wanneer hij of zij zich buiten bevindt. Televisie of flyers door de brievenbus vallen hier dus niet onder. Out-of-home reclame kan worden onderverdeeld in verscheidene soorten en kenmerken, maar in principe komt het neer op een ding: reclame die de consument ziet als hij buiten is, in welke vorm dan ook.

Out-of-home reclame wordt beschouwd als een massamedium met grote marktwerking, vergelijkbaar met radio, bioscoopadvertenties en reclame op televisie. Juist daarom is het handig om buitenreclame te gebruiken voor het verspreiden van grote, brede berichten zoals het promoten van uw bedrijf of het voeren van ondersteunende campagnes.

Indien u zoekt naar een buitenadvertentie, zowel als groot bedrijf als kleine start up, weet dan dat deze niet alles overbrengen wat u wil. Een advertentie moet kort en bondig zijn omdat u anders al gauw een verwarrende en rommelige indruk achterlaat. Bovendien lezen veel minder mensen wat u neerzet als het ze meer tijd kost. Het merendeel van uw publiek rijdt op hoge snelheid langs of wordt weggezogen in hun smartphone. Grote lappen tekst zijn weggegooid geld. Meer dan tien woorden op een billboard? Dan vraagt u al ontzettend veel van de consument. Less is more, in dit geval. Kies dus verstandig bij het ontwerpen van uw groot print advertentie, houd het simpel houd rekening met de digitale mogelijkheden ter versterking van uw boodschap naar de buitenwereld.

Verschillende soorten out-of-home reclame

Zoals u zich waarschijnlijk wel kan voorstellen, heeft elke startup bedrijf maar één doel: hun bedrijfsnaam zo veel in het straatbeeld plaatsen van het land waar ze in werken, dat niemand meer om hen heen kan. Ze willen hun stempel – hun brand achterlaten en de grootste worden in hun branche, om zo de meeste klanten te trekken.
De meest gebruikelijke manier om dit te bewerkstelligen is via het gebruik van buitenreclame. Deze vorm van reclame is handig om dat bereik ervan enorm groot is, zo laat je al snel een impact achter bij duizenden mensen die op straat lopen, auto rijden of het openbaar vervoer gebruiken. De meest bekende vormen in Suriname van buitenreclame zijn;

  • Billboards (mobiel en statisch)
  • Point of sale displays
  • Meubilair op straat (bushokjes, kiosks, telefooncellen)
  • Rijdende advertenties (taxi’s, bussen, metro’s, treinen)
  • Guerrillamarketing (ludieke acties of PR-stunten)

In het verleden was een billboard of buitenadvertentie niet meer dan een eenvoudige manier om merkbekendheid uit te breiden. Zoals eerder toegelicht is het bij buitenreclame niet mogelijk om ingewikkelde boodschappen over te brengen vanwege tijdgebrek. Daarom zag men buitenreclame als ondersteuning voor de toentertijd heersende media als televisie, radio en kranten. Ondanks dat deze media tegenwoordig aan het afnemen zijn, kunnen ze desalniettemin veel beter duidelijk maken waar uw bedrijf voor staat dan een billboard omdat deze media meer tijd van de consument kunnen vragen. Kortom, het is verstandiger om de boodschap op uw billboard duidelijk en krachtig te maken, maar laat andere vormen van adverteren het echte zware werk doen en duidelijk maken waar uw bedrijf echt voor staat.

Het is echter zo dat, met de komst van smartphones en websites, buitenreclame nu mensen direct kan laten handelen in plaats van slechts in hun zichtsveld te komen. Denk aan het scannen van QR codes of het plaatsen van een Snapchat of Instagram account dat men kan gaan volgen. Op deze manier wordt buitenreclame veel interactiever. Gebruik het als het startpunt van een conversatie met de klant of laat een outdoor campagne viral gaan door bijvoorbeeld een challenge met een hashtag aan uw bedrijfsnaam te koppelen. Een recent voorbeeld van zo’n actie is de ‘Push To Add Drama’-stunt van TNT, de tailgating-advertenties voor de Colorado State Patrol en het Pepsie Max Unbelievable bushokje.

Kosten gerelateerd aan buiten adverteren

Net zoals andere vormen van communicatie in massamarketing kost het veel geld om duizenden mensen te bereiken. Naarmate de ruimte om dit te doen afneemt, nemen de kosten hiervan logischerwijs gestaag toe.

Om deze kosten te begrijpen is het belangrijk om te weten waaruit ze zijn opgebouwd en hoe ze worden berekend. De kosten zijn gebaseerd op Gross Ratings Points-systeem, wat niet het aantal klanten dat bereikt wordt telt, maar de hoeveelheid indrukken die een bepaald medium kan genereren. Deze hoeveelheid noemt men de DEC (Daily Effective Circulation), en wordt vaker ‘showing’ genoemd. Bij het GRP systeem staat éénpunt gelijk aan éénprocent van de marktpopulatie.

Factoren die meespelen bij het samenstellen van die kosten zijn onder andere verkeer, zichtbaarheid, locatie en grootte. Het GRP system geeft je een score tussen de een en honderd procent, waarbij vijftig procent inhoudt dat ten minste vijftig procent van de populatie rondom de reclame minimaal een keer per dag uw billboard te zien krijgt. Nogmaals, de kosten zijn hoog. Verwacht tienduizenden dollars te betalen voor een maand lang adverteren op GRP vijftig niveau. In grote gebieden zoals New York, Paramaribo of Los Angeles kunnen de kosten van buiten adverteren exponentieel toenemen, vergelijkbaar met de huizenprijzen maar dan honderd keer zo veel. Het is het echter meer dan waard, omdat het rendement veel hoger ligt dan de kosten die je maakt.

Hits: 363